czwartek, 17 grudnia 2015

Kasza bulgur na sypko z makaronem / Tel şehriyeli bulgur pilavı

Kasza bulgur na sypko z makaronem  Tel şehriyeli bulgur pilavı
Kasza bulgur na sypko z makaronem / Tel şehriyeli bulgur pilavı

Moja dzisiejsza potrawa to propozycja - zamienik ryżu lub gotowanych ziemniaków. Kasza bulgur jest bardzo popularna w kuchni tureckiej. Na blogu znajdziecie kilka propozycji sposobu podania tej smacznej kaszy, z dodatkami lub bez. 

Wiem, że identyczną kaszę bulgur z makaronem, gotową do przygotowania, można kupić w sklepach ale jakoś mi ona nie odpowiada. Bulgur przed przygotowaniem trzeba dokładnie umyć a że jest w nim już makaron myjemy też makaron. Hmmmm może przesadzam ale po co mam myć makaron skoro mogę go przygotować sama i dodać oddzielnie przygotowaną i dokładnie umytą kaszę bulgur.

Kasza bulgur na sypko z makaronem / Tel şehriyeli bulgur pilavı
  • szklanka grubego bulguru (pilavlik bulgur)
  • 1/3 szklanki makaronu nitki
  • 1,5 szklanki wrzątku (można dodać wywar z wołowiny lub kurczaka)
  • sól
  • łyżka masła
Kaszę bulgur dokładnie myjemy. W niskim garnku (lepiej żeby był niższy i szerszy niż wysoki i wąski) roztapiamy masło, dodajemy makaron i smażymy, ciągle mieszając. Smażymy do momentu aż zacznie ciemnieć i pachnieć. Dodajemy umyty i odcedzony bulgur. Smażymy go chwilę z makaronem i dodajemy wrzątek, solimy i mieszamy. Na silnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, gotujemy minutę lub dwie i zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy pokrywką garnek i w ten spośób gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy bulgur na kolejne 10 minut. Podnosimy pokrywkę, mieszamy i gorącą kaszę podajemy jako dodatek do dowolnej potrawy. 


Kasza bulgur na sypko z makaronem  Tel şehriyeli bulgur pilavı
Kasza bulgur na sypko z makaronem / Tel şehriyeli bulgur pilavı

1 komentarz:

  1. To jest to! Ja w podobny sposób gotuję ryż. Coś niesamowitego!!!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...