poniedziałek, 10 listopada 2014

Pide z warzywami

Kilka dni temu wstawiłam na stronie FB zdjęcia pide z warzywami. prosiliście o przepis więc dodaję. Farsz powstał według moich smaków więc jeśli Wam takie połączenie nie posmakuje możecie zrobić z własnych ulubionych warzyw czy mięsa. Można nawet dodać turecka kiełbasę sucuk czy suszone mięso - pastyrmę.


Pide z warzywami

ciasto
3 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
pół łyżeczki suchych drożdży (5g świeżych)
szczypta soli
łyżeczka cukru
Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek dodajemy drożdże cukier i kilka łyżek ciepłej wody. Lekko mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Dodajemy sól i pozostałą wodę. Mieszamy i zagniatamy cisto. Wyrabiamy około 10 minut i zostawiamy do wyrośnięcia.

Farsz
marchew
por
oliwa z oliwek
sól
pieprz czarny
pul biber (jesli lubicie ostrości)
ser żółty

Marchew należy zetrzeć na tarce, por drobno posiekać i razem z marchwią smażyć dosłownie 3 minuty na oliwie. Studzimy, przyprawiamy.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 6 części. Stolnicę posypujemy mąką i kżdy kawałek ciasta wałkujemy na wąski długi i cienki placek. Układamy na nim cienką warstwę warzyw i posypujemy tarkowanym żółtym serem. Brzegi zakładamy do środka i pieczemy  przez około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do maksimum .  Po upieczeniu brzegi i środek pide możemy lekko posmarować masłem.



1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...