poniedziałek, 2 czerwca 2014

Bakłażan z pomidorami

Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw w naszej rodzinie. Latem co najmniej 2 razy w tygodniu go jemy. Najwspanialsze jest również to, że bakłażan jest bardzo popularny w kuchni tureckiej i robi się go chyba na tysiąc sposobów, nie tylko na słono ale również na słodko.
Potrawa którą za chwilę przedstawię jest świetna zarówno na gorąco do ryżu czy mięsa jak i sałatka/przystawka na przykład do grilowanego mięsa.



Bakłażan z pomidorami

1 duży bakłażan lub 2 małe
4 pomidory
2 ząbki czosnku
cebula
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek 
sól 
pieprz
pul biber (opcjonalnie)

Bakłażan obieramy co drugi pasek, kroimy w drobną kostkę, cebule i czosnek drobno siekamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę wielkości kawałków bakłażana. Pietruszkę drobno siekamy.
Na oliwie z oliwek smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy bakłażany, smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy pomidory, smażymy kilka minut i przykrywamy pokrywką dusimy około 10 minut. Podnosimy pokrywkę, jeśli jest dużo soku z pomidora staramy się odparować jego część. Przyprawiamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut by lekko ostyglo. Podajemy na ciepło lub na zimno.





6 komentarzy:

  1. przepyszne:-) dziękuję za przepis- jadłam kiedyś takie bakłażany w restauracji tureckiej, cieszę się, że mogłam odtworzyć w domu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię bakłażany więc pozwolę sobie skorzystać z przepisu :) Co znaczy: obrać co drugi pasek?
    Blog jest super, świetnie to robisz, bardzo lubię tu zaglądać!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za mile slowa. Z obieraniem chodzi o to by bakazan wygladal "w paski" obieramy wzdluz co drugi pasek zostawiajac nieobrany.

      Usuń
  3. Nie wiem co poszlo nie tak. W smaku ok. Ale w porownaniu z Twoimi zdjeciami to moje danie to taka "papa" 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodem moze byc gatunek baklazana. Baklazany sprzedawane w PL sa inne niz te ktorych uzywamy tu w TR do tej potrawy. Tutejsze baklazany sa dlugie i cienkie one sa twarde i sie nie rozciapaja tak szybko jak te pekate. Ale pekate sa smaczniejsze i przede wszystkim mniej gorzki.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...