czwartek, 13 czerwca 2013

Faszerowane kwiaty kabaczka


Ci z Was, którzy regularnie zaglądają na bloga i moją stronę FB wiedzą, że mieszkam w Turcji w Izmirze. Izmir to trzecie co do wielkości miasto tureckie. Położone jest nad Morzem Egejskim a kuchnia egejska słynie z wyśmienitych potraw. Przeważają warzywa, owoce, wszelkiego rodzaju zielenina, ryby i owoce morza. Wiosną na moim facebooku prezentowałam wiele rodzajów zieleniny i potrawy jakie można z niej przyrządzić. Dziś mam dla Was coś jeszcze bardziej interesujacego. Potrawę łatwą w wykonaniu i bardzo smaczą. Faszerowane kwiaty kabaczka. Osoby mieszkajace w Polsce śmiało mogaą wykorzystać kwiaty ogórka, cukinii czy dyni.







Faszerowane kwiaty kabaczka

15 kwiatów kabaczka
szklanka ryżu do faszerowania (w Turcji kırık pirinç)
2 cebule
pół peczka koperku (w Polsce cały pęczek)
pół pęczka pietruszki (w Polsce cały pęczek)
łyżeczka kuminu
łużeczka sumaku
pół łyżeczki czarnego pieprzu
łyżeczka suszonej mięty
łyżeczka mielonego ziela angielskiego (yenibahar)
2łyżki soku z granata nar ekşisi)
sok z cytryny
sól 
pół szklanki oliwy z oliwek

Kwiaty pozbawiamy pręcików i dokładnie myjemy. Robimy to delikatnie by ich nie uszkodzić. 
Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oliwie 1|4 szklanki. Dosypujemy dokłądnie umyty ryż i przesmażamy kilka minut. Dodajemy wszystkie przyprawy przesmażamy dosłownie chwilkę i zdejmujemy z ognia. Gdy ryż ostygnie dodajemy sok z granata i drobno posiekaną zieleninę. Faszerujemy kwiaty zakładajac płatki w ten sposób by farsz nie wypadł. Kwiaty układamy w garnku dość ściśle wlewamy szklankę wody lekko solimy i polewamy pozostałą oliwa. Przykrywamy talerzem i gotujemy najpierw na dużym a gdy woda zacznie wrzeć na minimalnym ogniu przez około 30 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy na zimno lub lekko ciepłe skropione sokiem z cytryny.








3 komentarze:

  1. kolejne wspolne slowa dla Turcji i Serbii...pirinac i nar :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Slyszalam, ze Izmir slynie z... wyjatkowo pieknych kobiet :)
    Bardzo interesujaca propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na zapakowanie kwiatków, bardzo ciekawy farsz. Ja kwiaty cukinii kocham, więc ten przepis bardzo mnie przekonuje.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...