wtorek, 30 kwietnia 2013

Sałatka z pieczoną papryką i bakłażanem

Robiąc sałatkę z bakłażana i papryki najczęściej dodaję sos czosnkowo - jogurtowy lub czosnkowo - cytrynowy. Tym razem zainspirowana kuchnią arabską przygotowałam sałatkę a la baba gannoush z tahiną. Oryginalny turecki baba gannuş robi sie troszkę inaczej. Tutrecką wersję podam już niedługo a dziś moja pyszna inspiracja. Mąż był nią zachwycony.







Sałatka z pieczoną papryką i bakłażanem

3 średniej wielkości owalne bakłażany (bostan patlıcan)
3 duże czerwone "mięsiste" papryki 
pół pęczka pietruszki
sok z cytryny
3 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
sok z granata (nar ekşisi)
sól
pieprz
oliwa z oliwek
kilka gałązek koperku (opcjonalnie)


Bakłażany opiekamy na grilu lub na kuchence gazowej. Tu w Turcji mamy specjalne melatowe blaszki do opiekania bakłażana lub papryki na gazie. Piekarnik również się nadaje do zapiekania bakłażana. Paprykę zaś najlepiej upiec w piekarniku, taką najłatwiej się obiera.
Gotowe warzywa drobno kroimy, pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do warzyw. Z pozostałych składników przygotowujemy sos (czosnek dodajemy zmieżdżony) i mieszamy z warzywami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut by się schłodziła i by smaki sie połączyły.





Közlenmiş patlıcan ve biber salatası

3 bostan patlıcan
3 kırmızı biber
yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak
limon suyu
3 çorba kaşığı tahin
tuz karabiber
zeytinyağ
nar ekşisi

Patlıcanları ve biberleri közleyip küp küp doğruyoruz. maydanoz da ince ince kıyıyoruz. Kalan malzemelerden sos yapıp sebzelerle karıştırıyoruz. Buz dolabına koyup 30 dakikadan sonra afiyetle yiyoruz.



3 komentarze:

  1. Na pewno spróbuję,lubię wszystko co jest z tahiną,dodaje wyjątkowego smaczku i na pewno stopniem trudności "przerasta" sławetną już na tym blogu jajeczniczkę:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...