piątek, 19 kwietnia 2013

Faszerowany por czyli pırasa sarması


Miesiąc temu dołączyłam do tureckiej grupy blogerek w której dzielimy sie naszymi sprawdzonymi przepisami. Kilka przepisów na moim blogu ulepszyłam dzięki pomocy tureckich koleżanek. Przepis na faszerowanego pora znalazłam właśnie na blogu jednej z nich. Oryginalna wersja przepisu jest tu




Faszerowany por

1kg grubego pora
2 szklanki ryzu do faszerowania (kırık pırınç)
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
mieta suszona
pieprz
pul biber
mielona kolendra
łyżeczka cukru
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
sok z granata (nar ekşisi)
cytryna
oliwa z oliwek


Por kroimy na kawałki długości 15cm nakrajamy do połowy i wyjmujemy kazdą część a nastepnie blanszujemy. Wkładamy do zimnej wody i odsaczamy na sitku. 
Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oliwie z oliwek dodajemy ryż, przyprawy, sól, cukier i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przesmażamy kilka minut aż koncentrat zacznie pachnieć i wlewamy szklankę wody. Gotujemy na małym ogniu aż woda wyparuje. Studzimy, dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki, koperek i sok z granata. Mieszamy i faszerujemy pory. Rozkładamy por i na brzeg kładziemy łyżeczke farszu. Zwijać należy tak jak pokazane jest na tych zdjęciach. Można też zwijać w rulon dokładnie ściskając by farsz nie wypłynął bokami. Zwiniety por układamy w garnku dość gęsto by sie nie rozpadły. Zalewamy szklanką lekko osolonej wody. Gotujemy około 30 minut. Najpierw na dużym następnie na małym ogniu. Podajemy gdy ostygna skrapiając sokiem z cytryny.



Pırasa dolması

Bu tarıfe göre yaptım. Herkese tavsiye ederim çok lezzetlidir.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...