czwartek, 12 stycznia 2012

Dalyan köfte no to klops :)

Wiekszość Polaków myśli że kofte to tylko ketlety a ja Wam dziś udowodnię że kofte to również coś w rodzaju polskiego klopsa. Całkiem podobny tylko bez dodatków w Srodku robiła moja mama ale mimo wszystko smakował inaczej. Wszystko zależy  od mięsa i rodzaju przypraw jakie używamy.

Dalyan köfte

Składniki
750g mięsa mielonego tłustego
cebula
3jajka
4ząbki czosnku
ziemniak
marchew
łyżka koncentratu pomidorowego
sól pieprz


sposób przygotowania
Do miesa dodajemy bardzo drobno pokrojona cebulę i czosnek jajko i bułkę rozmoczona w wodzie. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. W tym czasie gotujemy 2 jajka marchew i ziemniak. Najlepiej gotowac ze skórką a potem obrać. 
Formę keksówke smarujemy tłuszczem boki i dno posypujemy bułka tartą lub kaszą manną. Układamy połowe mięsa następnie w długość blaszki na środku układamy marchewkę i pokrojony w ćwiartki ziemniak. Jajko może byc całe a mozna je równie dobrze pokroić na połówki lub ćwiartki. Przykrywamy pozostałym mięsem. Góre smarujemy koncentratem żeby się ładnie zapiekła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 45 minut.
Podajemy z ryżem i surówkami.
Ja piokąc kofte do piekarnika na blaszke położyłam pokrojone na ćwiartki pomidory. Zapiekły się i z mięsem smakowały wybornie. 




1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa opcja..takie polskie dodatki w mielonym. Na ziemniaka bym nie wpadła. To jakby 3 w 1. Mielone, ziemniaki i jarzynka... nic więcej nie tzreba:) może jakiś sosik

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...