środa, 21 grudnia 2011

Makaron w sosie beszamelowym na sposob turecki


Dzisiejszy przepis nie jest moze typowym przepisem z kuchni tureckiej jednak Turcy bardzo lubia to danie i czesto jest ono serwowane na przyjeciach. Proste i szybkie wiec kazdy bez problemu moze je zrobic. Dzisiaj proponuje wam zapiekany makaron w sosie beszamelowym.

Zapiekany makaron w sosie beszamelowym

cale opakowanie makaronu ( najlepsze sa rurki)
2 lyzki oleju
3 szklanki tartego zoltego sera (jesli damy kilka roznych rodzajow zoltego sera smak zapiekanki bedzie ciekawszy)
sol
sos beszamelowy:
2 lyzki margaryny
2 lyzki maki
2,5 szklanki zimnego mleka
sol pieprz galka muszkatolowa

Makaron gotujemy w duzej ilosci osolonej wody z 2 lyzkami oleju. makaron nie moze byc calkowiecie miekki. Po odcedzeniu zlewamy zimna woda. Nastepnie przygotowujemy sos beszamelowy. Margaryne rozpuszczamy na patelni i dodajemy make smazymy az maka bedzie miala zloty kolor. Nastepnie dolewamy zimne mleko i szybko mieszamy zeby nie bylo grudek. Mozna tez wymieszac blenderem. Sos nalezy zagotowac az uzyskamy odpowiednia gestosc. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy sol pieprz i galke muszkatolowa i 2 szklanki sera zoltego mieszamy i dodajemy makaron. Po dokladnym wymieszaniu przekladamy do formy i posypujemy pozostalym zoltym serem. Pieczemy w 180 stopniach az ser sie zarumieni.



1 komentarz:

  1. Jestem wprost uzależniona od makaronów... Zapiekanych to już w ogóle. :) Trzeba będzie zrobić. :) Pozddrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...